Logo treveven

Treholdig og trefritt papir, hva er forskjellen?

Papir kan lages av cellulose eller tremasse eller en blanding av begge deler. Cellulose blir til trefritt papir, mens tremassen blir treholdig papir.

Det er nemlig flere metoder for å lage papir:

1. Kjemisk kokeprosess:
Flisa kokes under trykk sammen med kjemikalier, og fibrene i veden blir frigjort fra hverandre. I denne prosessen fjernes ligninet som er treets ”limstoff”, og fibrene mister sin trestruktur. Alt etter hvilke kjemikalier som blir brukt, får en sulfatcellulose eller sulfittcellulose. Til sulfittmasse benyttes først og fremst gran, mens bjørk og furu brukes mye i sulfatmasse.

Cellulosemassen brukes i såkalt trefritt trykk- og skrivepapir som kopi-, offset- og datapapir, konvolutter, brosjyrer og som en bestanddel i magasinpapir. Den benyttes også til emballasje, tapeter og tekstiler. Energiforbruket er om lag det dobbelte som ved produksjon av resirkulert papir. Mellom 40 og 50 % av treet blir til cellulose. Resten av
tømmerstokken utnyttes også.

2. Mekanisk bearbeiding:
Treet slipes eller trevles opp slik at vedfibrene slites fra hverandre. Ligninet fjernes ikke, og fibrene beholder litt av sin vedstruktur. Massen kalles mekanisk masse eller tremasse. Denne metoden brukes i avispapirindustrien, og papiret kalles treholdig papir.


Våtlaboratorium for håndlaging av papir ved NTNUs Institutt for kjemisk prosessteknologi, faggruppe treforedling. Foto: NTNU Info/G.K.

 

Tilbake

Leftmenu

Nyheter

Kino

19/03/2020

Skogen er gratis, smart og frisk

Les mer »

21/02/2020

AVLYST Kurs i naturen som læringsarena

Les mer »

25/11/2019

Referansegruppe for Lære med skogen

Les mer »

Temasider

Guitar

"Smoke on the water"

Rockens viktigste instrument
er laget av tre!

House

"Drømmehuset"

Hvordan vil du bo?

Woods

Gull og grønne skoger

Følg verdikjeden

Paperplane

Kunsten å lage papir

Produkt

Fra idé til produkt